Wysłany: 2007-09-29, 19:33 YOKOHAMA Project by Lokiecgb
Temat założony na prośbę kolegi Łokcia
BMW E36 320i YOKOHAMA
Zacznę od krótkiej historii, czyli jak to się wszystko zaczęło.
Autko zostało zakupione koło Frankfurtu od Turka, zwanego na forum popularnym Kebabem. Cena autka wyniosła 1750 euro, czyli całkiem nieźle. Samochód był sprawny w 100 % a hojny Turek dołożył nawet dodatkowy komplet kół. Chwała mu za to!
Oto jak autko wyglądało świeżo po sprowadzeniu:
Pierwszym krokiem było założenie felg od 5er, 16 cali. Niestety nie mieściły sie troszkę więc musiałem poszerzyć znacznie błotniki. Przednie były poszerzane jeden raz natomiast tylnie tylnie przechodziły ten zabieg trzykrotnie, aż do finalnego wyglądu na Yokohamie.
Modyfikacje:
1. Amortyzatory Bilstein oraz sprężyny H&R, które lekko obniżyły samochód.
2. Kierownica rajdowa za rozsądną cenę.
3. Kubełek, oczywiście też za rozsądną cenę.
4. Rozpórka na przednich kielichach OMP.
5. Instalacja LPG Stag 300 ( wiem, że są różne opinie na temat instalacji LPG w BMW, ale dla mnie to jedyna opcja aby móc często jeździć i trenować do woli, niestety ceny paliw w Polsce są nie do zaakceptowania ).
6. Przednie błotniki wypchnięto na maxa i to bez interwencji panika!!! Nie chciałem robić monstrum jak to jest w oryginale ale i tak policja zadaje już dziwne pytania w stylu " czy to troche nie za szeroko? "
Ogumienie to przód TOYO 215/40/17 i tył KUMHO 235/45/17.
Ostateczny wygląd to jak widać malowanie YOKOHAMA/Fina.
Zrezygnowałem z efektownego bodykitu typu nakładki na progi czy też dopinki pod zderzaki. A dlaczego ? A dlatego, że przy treningach driftu systematycznie raz w tygodniu spadają zderzaki, a przedni prawie zawsze! Tor w Wyrazowie nie wybacza najmniejszych błędów . Ale przecież to nie jest DEMOCAR do lansu po mieście tylko WÓZ TECHNICZNY jaki zawsze chciałem mieć.
Materiał poglądowy potrzebny do stworzenia YOKOHAMY dostarczyli mi koledzy z forum, którym bardzo dziękuje za wszęlką pomoc.
Oto ona, moje dzieło YOKOHAMA.
Mody planowane na sezon jesienno ziomowy to:
1. Poprawienie zawieszenia ma jeszcze twardsze aby wyeliminować kładzenie na zakrętach.
2. Montaż hamulca ręcznego hydraulicznego ( mam już dość naprawiania standardowego na linkę, ciagle coś się urywa )
3. Wymiana silnika, a może całego układu napędowego , w zależności od zasobności portfela, w najgorszym razie ogranicze się do montażu silnika o pojemności 2.5l.
4. Montaż klatki bezpieczeństwa ( wymóg mojego głównego doradcy i sponsora czyt. ŻONA ).
Chodzi mi jeszcze po głowie skrzydło na tylną klapę. W grę wchodzi tylko carbon na aluminiowym lub tytanowym stelażu. Chcę też aby auto było możliwie odciążone. Mała moc silnika ogranicza mnie bardzo .
To tyle. A więc oglądajcie co stworzyłem i oceniajcie.
Wysłany: 2007-09-30, 18:56
Ja już pisałem, widziałem auto tuż po lakierowaniu i już wtedy zrobiło ogromne wrażenie, teraz to wypasik. Zdjęcia nie oddają w pełni rzeczywistości więc na pewno na live jest jeszcze lepiej.
Wysłany: 2007-10-04, 09:38
widzilem jak to zapierxala! m50b20 na lpg a osemki w Zabrzu robila wysmienite! pytalem juz lokcia w zabrzu ale nie wiedzial wiec zapytam jeszcze raz, co to za felgi?
pozdro
witam wszystkich. dzieki za wszystkie opinie i przepraszam ze nie pisalem od razu ale czekalem na echo jakie wywola temat na forum.
lewy napisał/a:
Bardzo ciekawy projekt. Gratuluję pomysłu Wielkie To chyba pierwsza Yokohama jeśli się nie myle
mam nadzieje ze pierwsza w polsce bo druga stoi na bank w monachium w bmw museum
lesiek napisał/a:
Ładnie, ładnie Wielki szacunak dla Ciebie za ten projekt
ale jak dla mnie brakuje tylko M-techa
tak masz racje tez bym chetnie go zobaczyl w m-techniku ale tak jak pisalem koszty za duze a gdyby mi spadl taki fajny m technik z przodu to bym sie zaplakal. moze jak dojde do perfekcji jak polody to sobie zapodam m-techa w e46
brain69 napisał/a:
łokieć pełen szacunek, wyszło świetnie, zróbcie sesję z Maćkiem to była by dopiero miażdżąca sesyjka.
gratuluję
sesyjka juz wkrotce tzn; na poczatku listopada i od razu zapodamy zdjecia na forum
lesiek napisał/a:
A ja mam tylko takie pytano czemy sam wlasciciel sie jeszcze nie wypowiedział
nie odpisywalem bo zarabiam na silnik jestem w pracy a ze jestem zapracowany od tygodnia nie zagladalem na forum.
pozdrawiam wszystkich i prosze o kolejne opinie na temat mojego projektu. moze moge jeszcze ja jakos poprawic? pozdrawiam . WASZ ŁOKIEĆ
_________________ KLATKI,WAJCHY,SWAPY I INNE ......
Ale ja furacza rozwaliłem straciłem przednią dokładkę ze spoilerem chgłodnicę !!!!!następna już się robi specjalnie pod moje wydziwnione zamówienie będzie to M-tech2 z wszczepionym dołem coś ala wzór M3 i bardziej wysunięty dół do przodu. nie wiem na kiedy mi koleś to po składa potem lakiernik naklejki i znów fura jak nowa. Niestety podjąłem decyzję o za przestaniu startów tym warsteinerem w jakich kolwiek zawodach,driftu itp, do takich zabaw muszę miec następne autko, ale jak tylko będzie chwila to sesja naszych replik jak najbardziej do zrobienia
_________________ NA ULICY NIE MA PIERWSZYCH MIEJSC NIE MA CO KOZACZYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez nerwowy46 2007-10-12, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Niestety podjąłem decyzję o za przestaniu startów tym warsteinerem w jakich kolwiek zawodach,driftu itp, do takich zabaw muszę miec następne autko, ale jak tylko będzie chwila to sesja naszych replik jak najbardziej do zrobienia
pozyjemy zobaczymy
tak wyglada nerwowego fura po szybkiej naprawie. no a wiecej zdjec jak juz bedzie ten piekny przod . oficjalna sesja zdjeciowa na poczatku listopada a tutaj male conieco
_________________ KLATKI,WAJCHY,SWAPY I INNE ......
Wysłany: 2007-10-12, 14:31
przenies wlew gazu pod klapke...
tlumik srednio pasuje (najlepiej jakby byly dwie rury tak jak w m3)
nie zakladaj mtecha e46 bo bedzie padaka... zaloz ten od e36 mtech (jedyny zderzak ktory pasuje do tego modelu)